Zorg

Wat is tramadol?

Tramadol behoort tot de groep geneesmiddelen die morfineachtige pijnstillers of opioïden wordt genoemd en het heeft een sterke pijnstillende werking. Het vermindert de pijn door het remmen van bepaalde chemische stoffen van het centraak zenuwstelsel. Dit wordt voorgeschreven als je last hebt van ernstige pijn of zenuwpijn. Je mag het medicijn niet te lang gebruiken en na gebruik moet je de dosering langzaam afbouwen. Doe je dit niet kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen.

Tramadol heeft een sterke pijnstillende werking. Bij veel soorten pijn zijn pijnstillers soms niet effectief. De dokter schrijft dan een sterkere dosis voor. Werken deze niet voldoende dan worden er nog sterkere middelen voorgeschreven. Tramadol valt hieronder. Tramadol kan worden voorgeschreven in combinatie met paracetamol of een ontstekingsremmende pijnstiller. Tramadol is te verkrijgen in tabletten, capsules, zetpillen en injecties.

Hoe werkt Tramadol?

Tramadol zorgt ervoor dat de pijnsignalen in de hersenen niet of minder sterk aankomt. Zo voel je de pijn minder en reageer je er rustiger op. De werking van de verschillende vormen van Tramadol verschillen wel. Ook kan Tramadol bijwerkingen hebben. Je kunt je suf of duizelig gaan voelen. Neem het dus niet in als je de weg op moet of als je je klaarmaakt voor school of het werk.

Zwangerschap

Ben je in verwachting dan is het belangrijk dat je eerst je arts raadpleegt voordat je dit middel wilt gebruiken. Tramadol passeert namelijk de placenta. Bij langdurig gerbuik tijdens de zwangerschap kan dit leiden tot ontwenningsverschijnselen bij de pasgeborene. De arts zal je adviseren of je het wel of niet mag gebruiken. In de meeste gevallen mogen zwangere vrouwen het niet gebruiken. Ook na je zwangerschap wordt het afgeraden. Kleine hoeveelheden kunnen namelijk in de moedermelk terechtkomen.