stamceldonor
Zorg

Donor worden? (stamcel)

Ben je gezond en tussen de 18 en de 50 dan kun je bij het Nederlands Centrum voor Stamceldonoren je eigen aanmelden. Je krijgt dan een formulier waarin je vragen moet beantwoorden over je algemene gezondheid en je medisch verleden. Met deze gegevens wordt een eerste screening gemaakt. Dit is de eerste stap op weg om stamceldonor te worden. Ben je door de screening heen dan krijg je per post een setje toegestuurd. Hiermee kun je wat wangslijm opvangen, na het terugsturen wordt het slijm onderzocht om te kijken hoe je weefsel eruit ziet.

stamceldonor

Waar kom je informatie terecht?

De gegevens van het setje die je hebt opgestuurd komt terecht in een databank, deze verzameld alle gegevens in een wereldwijd systeem. Komt er in de toekomst iemand die jouw stamcellen nodig hebt krijg je een oproep. In de meeste gevallen wordt er bloed afgenomen voor de donatie, maar soms is een beenmergpunctie noodzakelijk. Gelukkig zijn er niet veel mensen die stamcellen nodig hebben, de kans op iemand van hetzelfde beenmerg is ook relatief erg klein. De kans dat je ooit wordt opgeroepen is minimaal, maar wordt je opgeroepen dien je wel voorbereid te zijn.

Niet iedere stamceldonor is geschikt

stamceldonor

Een stamceldonor moet het juiste weefsel profiel hebben, in de praktijk is dit zeer moeilijk te vinden. Meestal zijn familieleden niet geschikt als donor, een kans van 25% dat er in je familie de goede stamceldonor zit voor jou. Er zal dus een buitenstaander nodig zijn om het goede weefsel te vinden. Het tekort aan stamceldonoren is groot, daarom is het niet eenvoudig een donor te vinden met het juiste weefsel.